BLOG

Ode aan marilyn monroe

 

Sommige klanten weten dat ik een fan ben van Marilyn Monroe. Het woord “Fan” is misschien niet de juiste benaming, ik waarderen haar meer om wie ze was!

 

Marilyn was een beroemde actrice en fotomodel uit de jaren 50. Haar jeugd verliep zeker niet prettig. Buiten dat ze haar vader nooit gekend heeft had haar moeder veel psychische problemen. Daardoor heeft Marilyn in haar jeugd voornamelijk in pleeggezinnen en weeshuizen gewoond. Het laatste pleeggezin was bij een vriendin van haar moeder. Toen het gezin ging verhuizen en zij niet mee kon, trouwde Marilyn op 16 jarige leeftijd om niet meer naar een ander pleeggezin te hoeven. Tijdens de oorlog werkte ze in een fabriek waar ze voor het eerst werd gefotografeerd voor een reportage over werken in de oorlog. Dit was het begin van haar carrière. Ze wilde graag de kans op succes aangrijpen maar dit was niet mogelijk in combinatie met haar taak als huisvrouw en echtgenoot. Haar nieuwe, drukke leven zorgde voor een scheiding.
Marilyn werd het gouden juweeltje van elk modeblad, en een sekssymbool voor haar mannelijke fans. Vanaf 1947 speelde Marilyn maar liefst in 24 films.

 

Voor de buitenwereld leek ze altijd een mooie, vrolijke en opgewekte vrouw, maar uiteindelijk was ze eenzaam en het vertrouwen in mensen kwijt. In haar rol als sekssymbool was ze op zoek naar genegenheid, en de waardering die ze in haar jeugd gemist heeft. Deze rol bezorgde haar ook veel aversie naar mannen die haar alleen zagen als de perfecte vrouw en seksicoon! In de loop van haar carrière had ze ook veel bijzondere uitspraken die later als quotes zijn bewaard. Na veel mentale problemen en een pilverslaving overleed Marilyn op 36 jarige leeftijd (5 augustus 1962). Er wordt nog steeds veel discussie gevoerd over haar doodsoorzaak. Sommigen denken dat het zelfmoord is, omdat er drie lege potjes slaappillen naast haar bed lagen. Anderen denken aan moord, aangezet door Jacqueline, de vrouw van president Kennedy, met wie ze volgens de roddelpers een affaire had.

 

Door haar quotes is Marilyn mij opgevallen. Natuurlijk ken ik haar ook van het rooster waarbij haar jurk omhoog waait en de gezongen felicitatie voor president Kennedy. Marilyn is een vrouw die in haar leven respect verdiende om wie ze was maar de weg kwijt raakte in een web van aandacht en waarbij ze de echte waardering miste. Haar bestaan was een grote zoektocht naar identiteit. Natuurlijk heeft ieder mens een keuze om het pad te bewandelen waar hij of zij wil gaan. Helaas voor Marilyn was het pad onbegaanbaar geworden. Haar quotes zijn nog steeds pakkend en gerelateerd aan haar leven. Vaak gaat het om de mens erachter.

“I’am not Beautiful like you, I’am beautiful like me” is voor mij een van haar mooiste uitspraken!

 

duurt een dag net zo lang als vroeger?

Wat vliegt de tijd!
Mijn ouders zeiden dit jaren geleden al. Toen moest ik daar altijd een beetje om lachen. Nu besef ik dat het klopt, na mate dat je ouder wordt lijkt de tijd veel sneller te gaan en het tijdsbesef wordt anders.

Ik ben inmiddels ruim een halve eeuw op deze wereld met de nodige levenservaring. Nieuwe prikkels zoals bij een kind, komen bij mij niet meer zo intens binnen met als effect dat je alles minder intens beleeft. Ik heb bepaalde routines ontwikkelt. De dag start ik met een kopje koffie, ontbijtje, werken, koken, mailen en social media bijwerken, tv kijken en dan proberen op tijd naar bed te gaan om de volgende dag weer fit op te staan! Wanneer je dagelijks hetzelfde doet en weinig bijzonders beleeft, dan lijkt het alsof je leven aan je voorbij gaat. Niet dat mijn leven niet meer zo spannend is of geen passie meer heeft maar gewoon omdat ik gesetteld ben, alles op de rit heb en geen tegenslagen ervaar leef ik minder in het moment. Het is goed dat de vakantie er weer aankomt want dan moeten we ons best doen om een leven te creëren en te genieten van de dag.

Gefascineerd door handen

Ik kijk graag naar handen. Ik kijk hoe ze bewegen en hoe ze eruit zien. Zeker als er mij iets aan opvalt. Afgebrokkelde nagellak bijvoorbeeld of rouwranden onder de nagels, vaak bij mannen ;-) Pigment vlekjes op de rug van de handen, droge handen etc. Het gaat vaak een beetje onbewust maar ik zie het wel. Maar ook kijk ik hoe handen bewegen. Bewegen ze sierlijk of juist houterig, hoe houden vingers iets vast of hoe bewegen ze bij het praten. Tijdens een contact vertellen we elkaar veel meer dan alleen maar woorden. De manier van bewegen zegt iets over de persoon. Gebaren horen tot de non verbale communicatie!

Handen zijn een belangrijk onderdeel van het lichaam dat er zelfs gedragsregels voor zijn. Als je elkaar begroet schud je elkaar de hand (misschien nu wat minder na COVID)  maar handen schudden gebeurt met de rechterhand, in ieder geval in onze westerse samenleving. Dit gebeurt met een schone, droge hand. Als je handen vies of nat zijn dan zorg je dat je deze eerst wast of dat ze droog zijn, desnoods afgeveegd aan je kleding. Als je een handschoen draagt gaat deze eerst uit want het handen schudden gebeurt met een blote hand. Een trouwring draag je aan je ringvinger. Een eed afleggen gebeurt met je rechterhand waarbij de wijsvinger en middelvinger omhoog steekt. Bij het salueren gaat de rechter hand met gesloten vingers naar het hoofd. Allemaal afgesproken regels die er bestaan voor handen.

Het versieren van de handen is ook zeer populair. Veel dames lakken hun nagels en soms met allerlei taferelen. Denk maar eens aan de nailart. We dragen sieraden zoals ringen en armbanden en geven daar soms veel geld aan uit. Het kan een status zijn die rijkdom symboliseert maar vooral geven we aandacht aan onze handen omdat het ons mooier maakt.
In veel landen zoals India, Pakistan of Marokko beschilderen zij de handen met henna. Met mooie sierlijke arabesken en symbolische tekeningen. Ik vind het prachtig. In Marokko wordt henna gebruikt in verschillende traditionele rituelen. Het staat symbool voor geluk en een stip in de holte van de rechterhand geeft bescherming tegen het boze oog. Het lijkt me helemaal geweldig om mijn handen te laten beschilderen met henna als ik ooit in een van deze landen op vakantie zou gaan. Het blijft echter enkele weken zichtbaar wat bij terugkomst in Nederland waarschijnlijk niet meer past in onze westerse cultuur. Ik vraag me af of het door al mijn klanten “geaccepteerd” wordt dat ik gezichtsbehandeling uitvoer met henna beschilderingen op mijn handen! Voor mij blijft het een mooi en bijzonder schilderijtje op je handen.


De fascinatie die ik heb voor handen zal niet gemakkelijk over gaan, handen zeggen mij zoveel meer! Als je met google op de naam van mijn salon zoekt, zie je wat ik bedoel…bij schoonheidssalon Zensitive ben je …..“gewoon in goede handen”!

Goede voornemens 

De laatste jaren ben ik me steeds meer bewust van elk nieuw jaar. Ik bekijk bij de jaarwisseling het afgelopen jaar met al zijn nieuwe opgedane inzichten kritisch. Ik kan wel zeggen dat ik de balans opmaak van mijn leven en me hierbij afvraag, zit ik op de goede weg?

Afgelopen jaar heb ik vele uren doorgebracht achter mijn laptop om te werken aan de marketing van mijn bedrijf en het ontwikkelen van goede behandelingen voor mijn salon. Daarnaast heb ik 2 mooie flyers in de wijk verspreidt, mijn website en Facebook intensief bijgehouden en mijn eerste nieuwsbrief gelanceerd. Daar ben ik best een beetje trots op!
Mijn salon richt zich op de ouder wordende huid, wat vanaf een leeftijd van 30 jaar zijn intreden doet. Eigenlijk al eerder maar vanaf je 30ste kan je zeggen dat dit een feit is. Mijn behandelingen en producten zijn zo samengesteld dat het kan voldoen aan de verwachtingen van de klant die huidverbetering verlangt.

Ouder worden doen we allemaal, maar niemand wil het zijn. Grip krijgen op het natuurlijk proces lukt ons niet maar invloed hebben op het proces zelf, dat kan wel!! Tijd is iets waar we nooit vat op krijgen, het verleden is onveranderlijk, de toekomst is ongrijpbaar en het ‘nu’ is voorbij voor het woord is uitgesproken. Ouder worden is net zo fascinerend als het verschijnsel tijd.
Als ik mezelf in de spiegel bekijk zie ik dat de zwaartekracht zijn intreden heeft gedaan en het ouder worden onvermijdelijk zichtbaar is geworden. Ik probeer gezond te leven en mijzelf goed te verzorgen met alle kennis die ik heb als schoonheidsspecialiste om de uiterlijke verschijnselen van het ouder worden te vertragen! Ouder worden is ook een kwestie van accepteren dat je bent wie je wordt en wordt wie je bent. Ondanks dat ik er ook goed uit wil blijven zien heb ik vrede met het ouder worden. Een gezicht dat getekend is door de tijd heeft ook iets moois. Het straalt wijsheid en rijpheid uit en dat is toch geweldig!

Mijn goede voornemen voor het nieuwe jaar is…nog meer op mezelf gaan lijken!

De Magnolia

Daar is hij dan “De lente”

Wat komt de lente dit jaar moeilijk opgang en wat is het lang koud geweest. Ik ben er ook helemaal klaar mee en wil nu eindelijk weer eens zonder jas naar buiten, de zonnestralen op mijn huid voelen, de geur van de lente opsnuiven en met een glas rosé op het terras zitten! Vandaag was het zover. Eindelijk weer naar buiten. Ik geniet van de magnolia in de tuin, hij zit vol knoppen en is klaar om in alle pracht zijn bloesem te laten zien. De magnolia is een van mijn favoriete bomen. Toen ik enkele jaren geleden met mijn gezin in Tilburg woonde stond er een magnolia boom in de tuin van onze achterburen. De boom stak boven de schutting uit waardoor wij ieder voorjaar konden meegenieten van zijn prachtige roze bloesem. Ik heb altijd gezegd dat als het mogelijk zou zijn, ik een magnolia boom in mijn eigen tuin zou willen hebben. Toen wij 2 Jaar geleden ons woonhuis in Udenhout introkken was het daarom een cadeautje dat er een in de tuin stond. Als de magnolia in april bloeit, begint voor mij pas ECHT de lente! 

Te druk

Mensen hebben het druk vandaag de dag en soms zelfs “te’’ druk! Je merkt het aan alles om je heen. Laatst probeerde ik met mijn schoonzusje een gezellig avondje te plannen. Daarbij kwamen we in onze agenda ergens uit op 8 weken verder! Gewoon belachelijk eigenlijk. Oké, ik heb een drukke baan, mijn bedrijf Zensitive, bespeel een instrument met de nodige optredens en wil af en toe ook nog wat bewegen. Dit alles slokt een heel groot gedeelte van mijn leven op. Dan heeft het huis ook nog de nodige poets- en sop tijd nodig, en wil ik mijn partner ook niet vergeten in alle drukte!


Stress? Nee ik voel geen stress, ik heb alles redelijk onder controle en geniet overal van. Natuurlijk iedereen kent stress. Stress door drukte op het werk of als een van je naaste ernstig ziek is, of gewoon doordat je slecht hebt geslapen en dan overdag snel geïrriteerd bent. Maar wat mij steeds meer opvalt, is dat het drukke leven vooral bij de westerse cultuur hoort! Toen ik enkele jaren geleden op vakantie was in Thailand, bemerkte een Thai heel terecht op “wij werken om te leven, jullie leven om te werken”. Hij pakte de Hollandse koe bij de horens;-) Tja, misschien moeten wij westerlingen ook maar eens echt gaan “LEVEN” en een voorbeeld nemen aan onze Oosterse vrienden. In de straten van Bangkok heb je vele massage-schoonheidssalons waar je even binnen kunt lopen voor een ontspannende rug- of voetmassage, of voor een gelaatsbehandeling. Heerlijk toch! Even onthaasten! En deze salons zijn er echt niet alleen voor de toerist. De Thai is veel meer bezig met het uiterlijk, welbehagen en ontspanning. Wanneer nemen wij Nederlanders hier nu eens de tijd voor? Nee, ik vind dat wij onszelf vaak te kort doen. Natuurlijk we voelen ons goed bij een dagje shoppen of een nieuw kapsel, maar onthaasten en ontstressen bij een heerlijke massage of een goede verzorging voor je huid, daar denken wij niet zo gemakkelijk aan. Ik vind dat wij als mens hiervoor meer aandacht mogen hebben! Een bezoek aan een schoonheidssalon is een ultieme manier om stress van je af te zetten en je hoofd weer even leeg te maken. Even een moment van totale ontspanning en tijd voor jezelf. Pas dan kom je in evenwicht en hoef je niet steeds te zeggen; “IK HEB HET DRUK!”